MAGYAR PROTESTÁNS PANTEON: SCHÖPF-MEREI ÁGOST

Főlap

Egyházak

Intézmények

Mérföldkövek

Panteon

Szellemi központok

Művészetek

Aktualitások

 

 * 

A Magyar Tudományos Akadémia korhű ábrázolása

(Schoepf Ágoston) 

Győr, 1804.szept. 24.- Manchester 1858.márc. 12. 

orvos, a magyar gyermekgyógyászat úttörője. Bécsben és Prágában tanult, Páduában avatták orvosdoktorrá és sebész magiszterré 1832-ben, de még folytatta tanulmányait Páviában. A Magyar Tudományos Akadémia 1835-ben levelező tagjává választotta. Pesten az orvos történet rendkívüli tanára lett 1836-ban.

1834-ben ortopédiai intézetet létesített. Ezt az 1838-as árvíz romba döntötte.

1839-ben gyermekkórházat alapított a szegény sorsúak részére, s annak igazgató főorvosa lett.

1843-tól az egyetemen gyermekgyógyászatot ad elő. 1847-ben mint a tárgy rendkívüli tanára kiadja az első magyar gyermekgyógyászati tankönyvet. Meghonosította a gyermekgyógyászatban a hallgatózást és a kopogtatást. Elsőként alkalmazott nálunk gyermekeknél légcsőmetszést, és világviszonylatban elsőként végzett narkózisban gyermekműtétet.

Igen alapos klinikus. Pesten elsőként végez intézetében minden halálesetnél kórboncolást, annak eredményét jegyzőkönyvben rögzítve. Sebészként is kiváló: hazánkban ő honosította meg a bőr alatti ín- és izommetszést, a gégemetszést és a kancsalság javító műtétet.

A szabadságharc alatt Merei Ágost-ra magyarítja nevét és katonaorvos lesz, mégpedig olasz tanulmányútja folytán az olasz légiónál.

1849-ben Törökországba menekül és ott praktizál, de már 1850-ben Párizson át Londonba megy, előadásokat tart, a szülész Whitehead-del Manchester-ben gyermekkórházat alapít és abban működik.

Nemzetközi tekintély volt, számos gyermekgyógyászati és egyéb szakdolgozata jelent meg magyar és angol nyelven. 


 

  Magyar Honlap - The Hungarian Homepage