BEMUTATJUK

 SZŐLŐTŐ ALAPÍTVÁNY - GYÖRKÖNY

Az alapítvány kuratóriumának jelenlegi elnöke, Hidasi György így vall szolgálatvállalásának személyes motivációjáról:

 

18-20 évvel ezelőtt nagyon súlyos alkoholbeteg voltam, a szekszárdi rehabilitációs intézetbe kerültem kétszer is elvonóra. De sajnos meg kellett tapasztalnom azt, hogyha az ember ennyire mélyen benne van ebben a problémában, egyedül képtelen megszabadulni. Ott álltam Isten előtt teljesen reménytelenül és kétségbeesetten. Ekkor gondoltam arra, hogyha már ember nem tud rajtam segíteni, megpróbálom Istent. Az emberre jellemző, hogy mindig Istent hagyja az utoljára… S ekkor Isten lenyúlt értem, 18 évvel ezelőtt, hit útján megszabadultam az alkoholtól. Akkor elhatároztam a családommal együtt, hogy az életünket az ilyen emberek megsegítésére tesszük föl. Mikor a TSZ megszűnt, kaptam 3 hektár földet, és úgy gondoltam, hogy mivel én a halál közelségének megtapasztalása után új életre kelhettem, ezt a területet felajánlom az Alapítványnak egy gyümölcsös létrehozására. Ez munkalehetőséget nyújt olyanoknak, akik az alkohol rabságából szabadulva, új életet akarnak kezdeni. Minden napot áhítattal kezdünk, természetesen a közös étkezésekkor is imádkozunk. Nap mint nap megtapasztaljuk, hogy Isten mellettünk van és segíti ezt a munkánkat…

A rendszerváltás óta hazánkban megszűnt a kötelező alkoholelvonó-kúra. A közel egy millió alkoholbeteg gyógyításában egyházi szervezetek, alapítványok is igyekeznek részt vállalni. A – sajnos – csekély számú, evangélikus gyökerű szolgálatok egyike, az egy évtizede működő Szőlőtő Alapítvány, a Tolna-megyei Györkönyben Az alapítványt 1991-ben az akkori györkönyi lelkész, Csepregi András és az akkori TSZ-elnök, Buják Emil hozták létre. Az alapító okirat az alábbi célt tűzte ki az alapítvány elé: „Alkoholizmusban szenvedők gyógyulását és abból gyógyult betegek utógondozását elősegítő tevékenység folytatása Györköny község és a környező települések területén.”

 

CÉLUNK

Alkoholbetegek gyógyításának elősegítése. A gyógykezelés utáni rehabilitáció, illetve a társadalomba való beilleszkedésük segítése a részükre nyújtott munkalehetőségi, illetve szociális és a Biblián alapuló lelki gondozás által. Tevékenységünket nonprofit jelleggel végezzük és lehetőségeink szerint fokozatosan egyre több emberre szeretnénk kiterjeszteni megelőzési és gyógyítási tevékenységünket.

 

A PROGRAM

Lelki megerősítést tartalmaz az új életvitel kialakításához.

Szakmai képzést, illetve igény szerint képzési programot szervez.

 

A TEVÉKENYSÉGÜNKET

3 hektár intenzív almaültetvény, 3 hektár kajszibarack, 3 hektár meggy ültetvény telepítésével alapoztuk meg.

Rendelkezünk a műveléshez szükséges eszközökkel.

Kialakítottuk az átmenetei elhelyezéshez szükséges ingatlant.