VÁROSMISSZIÓ

 

NAGY TALÁLKOZÁS

 

 

Magyarországon második alkalommal rendezték meg Kaposváron A Nagy Találkozás című rendezvénysorozatot. A Timóteus Társaság kezdeményezésére öt felekezet (római katolikus, református, evangélikus, baptista és metodista) gyülekezeteinek összefogásával négy napos, Jézus életét bemutató filmvetítéssel egybekötött városi evangélizációt tartottunk.

 

 

Az első ilyen rendszerű városi evangélizácót az elmúlt év tavaszán, Békés városában tartották. Ott akkor három felekezet (református, baptista, pünkösdista) fogott össze, hogy az érdeklődőkkel megossza a Jézus Krisztusban meglelt örömét és reménységét. Erről az eseményről a Missziói Magazin 1999/3. számában egy személyes vallomáson keresztül olvashattunk.

Az ott szerzett tapasztalatok alapján az ötletgazda Timóteus Társaság, egy komplett tervet dolgozott ki az elkövetkező évekre. Magyarország minden 20.000 lakosnál nagyobb városában a helyi gyülekezetekkel karöltve szeretnék megtartani ezt a programot, mert így az ország lakóinak fele ezúton is találkozhat az evangéliummal.

 

Az előkészület

 

Az evangélizációk előkészítésénél fontos, hogy lehetőleg mindenkihez eljusson a hívás és minden érdeklődő könnyen el is juthasson  a vetítésekre. Óriási hirdetési kampány előzte meg a programot. Közel 10 ezer plakátot helyeztünk el a város szinte minden részén. A film néhány jelenetét felvillantó színes, esztétikus plakátok üzletek kirakataiból, a hirdetőoszlopokról és a villanypóznákról hívták a kaposváriakat A Nagy Találkozásra. A hirdetések hallhatók és láthatók voltak a helyi rádióban, televízióban, újságokban, és eljutottak minden kaposvári postaládába.

A helyszíneket úgy választottuk ki, hogy a város bármely pontjáról maximum 10 percnyi sétával elérhető legyen valamelyik alkalom. Iskolákban, könyvtárakban, mozikban, kultúrházakban kértünk helyet, hogy akik templomba vagy imaházba nem mennek be szívesen, azok se maradjanak távol.

A várost körzetekre osztottuk, s minden körzetben egy-egy házigazda felekezet tagjai ragasztották a plakátokat, ők adták a vetítő- és a rendezői stábot.

A város területén az első nap három, másnap tíz, a harmadikon pedig hét helyszínen vetítettünk egy időben. A befejező napra a záró díszelőadást a 600 főt befogadó Szivárvány moziba terveztük.

 

A program

 

A program a Lukács evangéliuma alapján 1979-ben készült Jézus élete c. film levetítésére épült. Ez a film a világ egyik legtöbbek által megnézett filmje. A statisztikák szerint több, mint 500 nyelvre szinkronizálták, és eddig mintegy 1,6 milliárd ember látta. Eredeti helyszíneken, szinte dokumentumfilmként  mutatja be Jézus életét. Ez a program mégis több, mint egy filmvetítés.

A régi idők moziját idéző technika, a tekercsek közti átfűzési szünetek sajátos hangulatot teremtettek. Alkalmat és lehetőséget kínáltak a kapcsolatteremtésre. A film felénél a házigazda gyülekezet egyik tagja mintegy a látottakra reagálva személyes vallomásként elmondta, hogy neki mit jelent az élő Jézussal való kapcsolat. A vetítés után a résztvevők egy visszajelző lapon keresztül véleményt alkothattak a filmről, illetve további segítséget kérhettek a felvetődő kérdéseikre.

 

Az eredmény

 

Engem megszégyenített az érdeklődők óriási száma. Szinte minden helyszínen és minden alkalommal telt ház előtt indultak a vetítőgépek. Volt egy helyszín, ahol legalább kétszer annyian jöttek, mint ahány férőhely rendelkezésre állt.  A negyedik napi záró előadást meg kellett duplázni. A nagy érdeklődésre való tekintettel az eredeti tervtől eltérően a mozival párhuzamosan a református templomban is vetítenünk kellett, az érdeklődők tömege ugyanis nem fért be a moziba. 

Örülök, hogy nem nekem lett igazam, és többen jöttek a vetítésekre, mint amire számítottam. Örülök, és reménységgel tölt el, hogy sokakat érdekel Jézus személye és üzenete. A kiértékelés még előttünk van.

Azt nagyjából tudjuk már, hogy a 22 vetítésre összesen több mint 2500 ember jött el. Hogy a városi TV-ben hányan nézték meg a filmet otthonukban, azt nem tudjuk. A közös számvetés után pontosan tudni fogjuk az anyagi mérleget, a mérhető számadatokat, de hogy hány embert érintett meg igazán, hogy hány embert indított megtérésre, új életre, hite átértékelésére, azt biztos, hogy nem fogjuk tudni a kiértékelés után sem.

Bízom abban, hogy vannak emberek, akiknek ez a néhány nap többet jelentett, mint hogy látták az egyházak példás összefogását, többet, mint egy várost megmozdító emlékezetes akciót.

Bízom abban, hogy vannak, akiknek az életében a Nagy Találkozás az élő Jézussal való NAGY TALÁLKOZÁS csodáját hozta el!                                                                                

               

Szemerei János 

(a kaposvári evangélikus gyülekezet lelkésze)